Padėkoti Pridėti įstaigą/pedagogą/renginį
BioPapa banner

Žemės ūkio ministerija siekia, kad darželinukai valgytų vietinį kokybišką maistą

Žemės ūkio ministerija siekia, kad darželinukai valgytų vietinį kokybišką maistą

Žemės ūkio ministerija kviečia vaikų ugdymo įstaigas ir 2022 metais maitinti vaikus ekologiškais bei pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintais maisto produktais. Tam bus skirta 1 mln. 176 tūkst. Eur, o tai yra beveik 200 tūkst. Eur daugiau nei pernai.

Paramos gali kreiptis vaikų ugdymo įstaigos, dirbančios pagal ikimokyklinio, priešmokyklinio ir pradinio ugdymo programas, taip pat daugiafunkciniai centrai.

Ji bus teikiama visus 2022 metus – nuo sausio 1 d. iki gruodžio 31 d., o tai ypač aktualu darželiams, kurie, skirtingai nei mokyklos, vaikus maitina visus kalendorinius metus. 

Parama skiriama kompensuoti pagal kokybės sistemas pagamintų ir įprastinių produktų, įsigytų paramos teikimo laikotarpiu, kainų skirtumą. Ministerija vaikų darželiams ir mokykloms siūlo dvi pasirinkimo galimybes. Jeigu jie įsigis ne mažiau kaip 50 proc. pagal kokybės sistemas pagamintų produktų viso vaikų maitinimui skirto maisto kiekio, tai vienam vaikui per mėnesį bus skirta 17 eurų parama. O jeigu maitinimui bus skirta ne mažiau kaip 60 proc. tokių produktų, tai parama vienam vaikui per mėnesį sieks 20 eurų. 

Vaikams skirtą maistą vaikų ugdymo įstaigos turi gaminti tik tam tikslui skirtose patalpose ir turėti galiojantį Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos išduotą maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą, t. y. ne pirkti maitinimo paslaugas, o gaminti pačios. 

Vaikai turėtų gauti visų šių grupių ekologiškų bei pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų  maisto produktų: mėsos ir jos produktų, pieno ir jo produktų, kiaušinių, grūdų produktų, duonos bei pyrago gaminių, aliejaus ir riebalų, vaisių ir jų produktų, daržovių ir jų produktų, uogų ir jų produktų, kitų (pvz., medaus, žuvies). Kiekvienoje iš šių grupių, išskyrus kitų maisto produktų grupę, per visą paramos laikotarpį pagal kokybės sistemas pagaminti produktai turi sudaryti ne mažiau kaip 15 proc. 

Nacionalinė mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos (NMA), reitinguodama paramos paraiškas, pirmenybę teiks toms vaikų ugdymo įstaigoms, kurios vaikus maitins tik ekologiškais produktais. Toliau eilėje rikiuosis vaikų ugdymo įstaigos, kurios nurodys didžiausią numatomų įsigyti pagal abi kokybės sistemas pagamintų produktų procentinę dalį.  

Žemės ūkio ministerija siekia, kad vaikai valgytų vietoje užaugintą ir pagamintą maistą, todėl vienas iš pareiškėjų atrankos kriterijų yra maisto tiekimo trumposios grandinės, t. y. tarp vartotojo ir augintojo gali būti ne daugiau kaip vienas tarpininkas. Reitinguojant paraiškas, pirmenybė teikiama produktams, užaugintiems ar pagamintiems pareiškėjo savivaldybėje arba kaimyninėse savivaldybėse.  

Paraiškos finansinei paramai gauti renkamos iki gruodžio 31 d

Daugiau informacijos  galima rasti NMA interneto svetainėje www.nma.lt. Papildomą informaciją teikia Žemės ūkio ministerijos Maisto pramonės ir kooperacijos skyrius tel.: +370 2391 282 ir NMA Nacionalinės paramos skyrius tel.  +370 5 2526 736.

Žemės ūkio ministerijos inicijuotoje programoje šiemet dalyvavo ir sveikatai palankiais produktais vaikus maitino 45 ugdymo įstaigos, kurias lanko 7200 vaikų. Ministerija šią programą įgyvendina nuo 2018 metų.

https://zum.lrv.lt/lt/naujienos/zemes-ukio-ministerija-siekia-kad-darzelinukai-valgytu-vietini-kokybiska-maista

Nėra komentarų

Paskutinės padėkos

Ačiū už nuostabias pamokas :D

Noriu padėkoti, nes kiekvieną pamoką jūs mane motyvuojate mokytis ne tik biologija, bet ir kitas įvairias mokslo šakas. Jūs sudominote mokslu kuriuo nemaniau, kad kada nors būsiu susidomėjęs

Rima Ulozienė2023-10-12

Labai kompetetinga mokytoja, puikiai moka prieiti prie vaiko, mano sūnus buvo labai uždaras, bet mokytoją Rimą jis prisileido ir su noru ėjo į darželį. Ilgimės šios nuostabios mokytojos. Sėkmės ir kantrybės darbuose.

Dekinga visaip! Tobula mokytoja

Ačiū Jums už viską, miela MOKYTOJA!🥰